Världens största flygplatser

Vilka parametrar mäter man egentligen när man ska utse världens största flygplatser? Tittar man på hur många landningsbanor flygplatsen har eller hur många butiker. Kanske man kan räkna hur många flygbolag som trafikerar den eller ska man se på omsättningen? Nej, det finns egentligen bara ett sätt att räkna när man korar världens största flygplatser och det är att se till antalet passagerare som varje år passerar flygplatsen. I toppen har vi en lite oväntad flygplats som faktiskt mest trafikeras av inrikes resenärer.

Hartsfield-Jackson Atlanta, USA

Denna flygplats med sitt centrala läge i USA gör den till den mest trafikerade i hela världen. Varje år passerar otroliga 95 miljoner passagerare Hartsfield-Jackson. Det kan jämföras med att på Arlanda passerar cirka 20 miljoner passagerare per år. Det centrala läget i landet gör den till en perfekt knutpunkt för inrikesflyget som är så viktigt för detta vidsträckta land.

Heathrow London, Storbritannien

Nästa flygplats på listan kommer ett ganska stort snäpp efter ettan med sina 66 miljoner passagerare per år. Denna flygplats som är direkt ansluten till Londons tunnelbanesystem är en viktig del av infrastrukturen i England. Den kan också nås med speciella expresståg som tar passagerarna direkt till Paddington Station i centrala London på dryga 20 minuter. 2016 fattades beslut om att bygga ut Heathrow med ytterligare en landningsbana och en till terminal.

Beijing Capital International Airport

Föga förvånande så är Kinas främsta flygplats med på listans tredjeplats. Denna enorma flygplats trafikeras av närmare 600 000 flygplansrörelser varje år. Som man kanske förstår så trafikeras den inte bara av passagerarflyg utan den passeras också av närmare två miljoner ton fraktgods årligen. Den öppnade 1958 och bestod då av en enda liten byggnad som faktiskt finns kvar än idag. Den används nu som VIP-lounge och till charterflyg. Sen dess har flygplatsen byggts ut i flera etapper för att idag bestå av tre terminaler. Den tredje invigdes 2008 lagom till de Olympiska spelen som hölls i Peking det året.

O’hare Chicago, USA

Ännu en av USA:s knutpunkter för inrikesflyg. Chicagos O’hare tar hand om 64 miljoner passagerare varje år. Även här är det centrala läget i landet en faktor som spelar in på hur många flyg som landar och startar här varje år. Det här är även en stor internationell flygplats. Från Sverige trafikeras den med två avgångar per dag av SAS som har direktflyg från Stockholm. De inhemska flygbolagen United Airlines och American Airlines har flygplatsen som en viktig plats att knyta ihop deras inrikesflygningar. Den har sammanlagt fem terminaler där terminal 5 är den som har hand om internationellt flyg.

Haneda International Airport Tokyo, Japan

Naturligtvis ser vi ännu en asiatisk flygplats på denna lista över världens största flygplatser. Den här flygplatsen tar hand om 62 miljoner passagerare årligen. Läget är fördelaktigt med cirka 15 kilometer in till centrala Tokyo som så klart enkelt kan nås med högteknologiska snabbtåg.

Istanbuls nya internationella flygplats

Istanbul som har ett strategiskt läge precis mellan Europa och Asien har länge varit hårt trafikerad. Den nuvarande Istanbul Ataturk Airport kan inte längre ta emot all den trafik som behöver passera staden. Till hösten öppnar därför Istanbuls nya internationella flygplats som kommer att kunna hantera den otroliga summan av 200 miljoner passagerare per år.

Olivia Skriven av: