Sova på flyget

En långflygning är för många en ansträngande historia och man riskerar att komma fram till resmålet efter många timmar utan sömn eller vila. Vissa personer har turen att vara en sån som bara kan luta sig bakåt och somna direkt. Andra vrider och vänder sig i den trånga stolen och lyckas inte få någon vila alls. Faktum är att det faktiskt finns en del knep att ta till som kan få även den mest svårsövda resenärer att komma till ro. Här tipsar vi om några väl beprövade metoder att få en god sömn även ombord på flyget.

Läs en bok

Många tycker kanske att det är avkopplande med att titta på en film ombord på planet. Är det en kortare flygning kan det vara ett bra tidsfördriv. Fast är det en längre flygning och du vill kunna få chansen att sova en bit av resan så kommer det blå ljuset från filmen att göra dig pigg. Då är det bättre att du varvar ner med en bok istället. Eller varför inte passa på att köpa en intressant tidning på flygplatsen. Något som också hjälper är att använda gula glasögon som filtrerar bort det blåa ljuset som gör oss pigga.

Skaffa rätt tillbehör

Det finns en hel industri med grejer som kan underlätta för dig att sova på flyget. De mest klassiska är ett par ordentliga öronproppar och en ögonmask som stänger ute det skarpa ljuset. Det kan kanske låta simpelt men faktum är att dessa två hjälpmedel verkligen kan göra skillnad när det gäller att kunna koppla av. När du stänger ute ljud och ljus kommer din hjärna automatiskt att koppla av och hjälpa dig att somna. Det finns också en rad andra grejer som kan hjälpa dig. Ta med egen kudde och filt till exempel. På en del flygplan finns dessa att låna men varför riskera att de är slut. Vidare finns en uppsjö med uppblåsbara fotstöd, tygskärmar och ryggkuddar som alla kan hjälpa dig att sitta lite bekvämare och kunna koppla av lättare. Du väljer själv vad du tycker att du behöver.

Ät och drick rätt

Tänk på att äta och dricka saker som underlättar din sömn. Extra viktigt är att du skippar den där alkoholhaltiga drinken på flygplatsen eller ombord. Lite alkohol kan visserligen göra att du somnar in lättare men alkohol kommer att störa din sömn och göra den sämre än utan. Satsa på att dricka extra mycket vatten istället för att förhindra uttorkning. Kanske svängde du förbi taxfree-butiken på vägen till planet och köpte med dig en stor kasse med godis. Om du vill sova på planet ska du vänta med att öppna den påsen, sockret kommer att göra dig pigg.

Förbered dig mentalt

Det bästa du kan göra är att förbereda dig innan resan. Skaffa de grejer du behöver och se till att du har skaffat dig de bästa sakerna så inget går sönder eller slutar funka under resan. Testa hemma så allt passar och känns bra. Klä dig i bekväma kläder på resdagen. Föreställ dig att du kommer ombord, att du kopplar av och faktiskt somnar. Tänk dig hur du anländer till slutdestinationen och är utvilad. Om du behöver kan du ta hjälp av meditation och avslappningsövningar.

Är du riktigt svårsövd och finns det egentligen bara ett tips att ge och det är att betala för business class.

Olivia Skriven av: