Fysiken bakom flygplan

Det finns många olika typer av flygplan idag och alla har sina speciella egenskaper. Ett flygplan som helt och hållet saknar en motor är ett segelflygplan. Segelflygplan kommer i luften genom att ett motordrivet flygplan drar upp det i luften och på en viss höjd släpper taget och låter segelflyget flyga fritt.

Fysiken bakom flygplan
Fysiken bakom flygplan

Med sina långa vingar och slimmade kropp kan det glida en längre tid i luften utan att behöva landa. Skolplanen är oftast tillverkat i ett material av glasfiber som gör att det både är robust och har en relativt låg vikt. När det gäller mer avancerade flygplan så tillverkas de av glas- eller kolfiber. Högsta hastighet som planet glider fram i är 300 km/h även om det har gjorts rekord långt över de hastigheterna.

Segelflygplanet kan till det yttre se relativt stort ut då vingbredden är runt 15 meter, men när man sätter sig i planet kan det kännas väldigt trångt. Det finns plats för piloten och en passagerare och inget mer. Planen är rätt enkelt inredda men har en radio för kommunikation och de nödvändiga instrumenten för att kunna mäta höjd, hastighet och andra grundläggande funktioner. Är man intresserad av att testa ett segelflygplan brukar klubbar erbjuda möjligheten till att få åka med. Skulle man sedan önska att ta ett certifikat så finns det många olika klubbar att vända sig till.

Bota din flygrädsla

Många människor lider av flygrädsla. Vad rädslan egentligen grundar sig ibland svårt och veta mer än att de inte har kontroll och inte riktigt vet vad som händer och vad det är som låter ombord på flygplanet. Ett första steg är alltid att utsätta sig för sin rädsla. Våga flyga och upptäcka vad som är det som känns värst. Är det trånga utrymmet skrämmande eller finns en rädsla för att planet ska störta och man inte överlever?

Bota din flygrädsla
Bota din flygrädsla

Fungerar det absolut inte att flyga är det alltid bra och få prata med piloter och flygvärdinnor. De är vana att hantera personer med en stor rädsla och kan ge många bra tips och råd. Kanske de kan förklara olika saker som du funderar på och det kommer att kännas bättre. Nästa steg kan vara att ta reda på mycket fakta, läsa på och lära sig mer om hur det fungerar. Idag finns det en mängd olika böcker som riktar in sig på olika områden. Allt från olika typer av KBT-terapi till ren fakta om själva flygplanet och hur en flygning egentligen går till.

Det finns flera kliniker runt om i Sverige som har fokus på just flygrädsla och har specialiserat sig inom området. De kan hjälpa till att bearbeta rädslan och ge konkreta tips och råd hur man på bästa sätt angriper den. Ett sista steg kan vara att gå till läkaren och få någon form av lugnande utskrivet, efter några flygresor kanske man då känner sig tryggare och kan genomföra en flygning utan att ta några som helst preparat. Det gäller att hitta sin egen väg som fungerar och våga prova sig fram.

Olivia Skriven av: