Flygande filmsuccé

Människan har varit fascinerad av att flyga sen urminnes tider. Strävandet efter att kunna flyga gav oss till slut möjligheten att ta oss upp i det blå. Först i luftballonger och senare även i flygmaskiner. Sen dess har vi både beundrat och fruktat flygandet. Som med mycket annat som människan är fascinerad av har även flyget ofta varit handlingarnas centrum i många filmer. Här nedan har vi uppmärksammat en av de mest kända flygfilmerna genom tiderna, Top Gun.

Top Gun

Denna klassiska 80-talsrulle innehöll allt som en riktig publiksuccé skulle innehålla 1986 då den kom upp på biograferna. En snygg hjälte, Tom Cruise, som så klart var kaxig och full av självförtroende. Den kaxige hjälten hade ofta gärna en något mer förnuftig bästa kompis, i Top Gun spelad av Anthony Edwards. Dessutom behövdes en rival till hjälten, denna gång spelad av Val Kilmer. Som grädden på moset hade dessa tuffingar coola smeknamn som Maverick, Goose och Iceman. Ingen av de stora filmerna på 1980-talet kunde kallas cool om den inte hade med minst en kärlekshistoria som mot alla odds skulle sluta lyckligt. Så också i denna film i form av att den kaxige hjälten möter snygga läraren Kelly McGillis med ordentligt fluffig och permanentad pagefrisyr.

Traditionell handling

I korthet kan handlingen beskrivas så här. Snygg och kaxig hjälte, Maverick, väljs ut som elev på väldens bästa flygskola, Top Gun. Med sig har han sin förnuftiga wingman Goose. Väl på plats stöter han på konkurrens till att vara nummer ett av elak fiende i form av Iceman. Som en extra bonus får Maverick ihop det med sin snygga men förbjudna lärare. Som bäddat för några lagom jobbiga konflikter som lagom hinner lösa sig inom en timme och tjugo minuter vilket var så långa som de flesta filmer var på den tiden. På denna tiden slutade dessutom alla filmer med att hjälten blev vän med sin fiende och sen kysste den snygga tjejen djupt innan de gav sig av mot solnedgången samtidigt som filmens ledmotiv spelades upp. Denna slutscen fick alla biobesökare att komma ut från bion med saliga leenden och ge ifrån sig en trånande suck. Trånandet kunde också bero på att det tog många månader, ibland över ett år innan filmen gick att se på video.

Uppföljare kommer

Nu när fansen har trånat i över tretti år så är det äntligen dags för en uppföljare. Filmens stjärna, Tom Cruise, har redan släppt den första bilden från inspelningen där han själv poserar framför ett jetplan iförd full flygarmundering. Inklusive pilotglasögon så klart. Huruvida de andra från första filmen kommer att dyka upp i uppföljaren återstår att se. De två kvinnliga rollerna som spelades av Kelly McGillis och Meg Ryan kanske vi inte kommer att få se då de båda har lämnat Hollywood. Däremot har ”fienden” Val Kilmer uttryckt att han gärna gör rollen som Iceman igen. Kanske kommer de forna fienderna att vara bästisar och bundisar i denna uppföljare som antas handla om den nya typen av flygvapen med bland annat drönare. Cool action och romantik förväntar sig nog de flesta men frågan är om slutet kommer att bli lika lyckligt som på 80-talet?

Tom Cruise

 

Olivia Skriven av: