Att bota flygrädsla

Blir du orolig över tanken på att flyga? Har rädsla för att flyga hindrat dig från att åka på semester utomlands? Så kände jag också tidigare, jag var livrädd och det begränsade mig så mycket i livet. Jag har missat några av de moment som kunnat bli de bästa i mitt liv enbart på grund av min flygfobi. Jobbresa till USA i två veckor, familjeresa till Barbados, kompisresa till Island och mycket mer.

Till slut bestämde jag mig bara för att ta tag i det, det kändes som om jag bara kunde leva livet till hälften. Jag har till och med fått säga nej till drömjobbet eftersom jag inte kunde flyga till den kurs man var tvungen att gå när jag skulle börja. När jag väl bestämt mig så började jag kolla runt vilka olika sätt det fanns att hjälpa mig få bukt med min rädsla. Det finns rätt många alternativ så en bra idé är att kolla runt vilka recensioner som olika kurser fått.

Som flygrädd fick jag ofta min rädsla minimerad av andra som inte var rädda, precis som om man bara hittat på för att skapa drama eller något. Om man har flygfobi kan man känna att det är omöjligt att övervinna sin rädsla för att flyga men så är inte fallet. Visste du förresten att en av sex personer känner rädsla när de flyger?

Flygfobia
Flygfobia

Oavsett om du flyger men har svårt att koppla av eller om du inte ens kan gå in i ett flyg och därför missa mer exotiska semestrar, besöka nära och kära utomlands eller inte kunna delta på ett internationellt affärsmöte, så är en kurs mot flygrädsla en bra lösning. Och du kommer att få hjälp det lovar jag.

Varför är du rädd?

Flygrädsla kan bero på olika saker som klaustrofobi, rädsla för att inte har kontroll eller höjdrädsla. Det spelar ingen roll vad rädslan grundas i, du kommer att få hjälp oavsett vilket.

De flesta kurser mot flygrädsla bjuder även in äldre piloter eller kaptener som förklarar precis allt man vill veta, allt från de tekniska aspekterna till principerna för flygning, där även förklaring av alla konstiga och skrämmande ljud ingår.

Så passa på att fråga piloten om precis allt, kanske kan du förbereda genom att kolla in youtube-videos från flygningar. Det finns så många missuppfattningar man kan ha som gör en rädd för att flyga, därför är det skönt att få veta mer om saker som:

  • Start och landning
  • Vad sker i cockpit under en flygning
  • Turbulens
  • Märkliga och kanske skrämmande ljud
  • Flygsäkerhet och säkerhet i allmänhet
  • Andra tekniska aspekter som kan kännas bra att veta
  • Kabinpersonalens utbildning och kunskap
  • Statistik kring flygsäkerhet

Hantera tankarna

Det finns några saker som de flesta kurser mot flygrädsla lär ut, hanteringstekniker och strategier mot rädsla är några av dem. Där handlar det om beprövade tekniker för att kunna ändra negativa tankar och avbryta rädsla, men även hur man kan stoppa en panikattack. Att andas rätt och att ersätta negativa tankarna med positiva tankar är en stor del i framgången för att kunna hantera flygrädsla.

Efter en kurs ska man sedan kunna förstå vad turbulens är, hur ett flygplan kan flyga, de många olika säkerhetsfunktionerna ombord samt många andra viktiga tekniska aspekter i luften. Kursen är ingen quick fix utan tanken är att erövra rädslan för resten av livet. Jag tror på att positiva tankar kan förändra mycket om man också fått rätt verktyg och förståelse. Men vi är alla olika och vi måste hitta vårt eget sätt.

Eldprov

Förutom de kunskaper och verktyg jag fick under kursen jag gick så tog jag med mig två tips att använda när det blev dags för eldprov, att flyga. Jag kan inte påstå att jag var helt lugn den gången men jag hade med mig en person jag litar på, jag pratade med personalen innan så att de skulle veta om jag uppträdde märkligt eller grät.

Flygpersonal
Flygpersonal

Det ena tipset var att lyssna på musik under starten (se bara till att inte göra det under säkerhetspresentationen) och sedan sysselsätta mig med saker som tar mitt fokus från rädslan. Att titta på film eller läsa en bok funkade inte riktig för det var för lätt att släppa koncentrationen. Däremot att spela spel på mobilen eller iPaden funkade. Så jag såg till att hålla igång spel på pokerstarscasino. Eftersom jag är en vinnarmänniska så vill jag alltid göra allt för att vinna och därför var det lättare att hålla fokus. En sak man kan tänka på är att alla spel inte kan spelas online och att alla flyg inte har wifi. Det kan vara bra att veta så att man inte är inställd på något och sen funkar det inte och man drabbas av panik. Försök vara förberedd på alla situationer.

Olivia Skriven av: