Amelia Earhart

Historien är full av flygets pionjärer som har vågat ta steget framåt eller kanske man ska säga uppåt. Flygets värld har varit och är fortfarande väldigt mansdominerad. Vid tiden för det förra sekelskiftet då mycket av de första flygningarna och flygmaskinerna utvecklades var det nästan helt uteslutande män som var inblandade. På den tiden var det att anses som mycket modigt att våga ge sig upp i en flygmaskin så haveri och olyckor var vanliga. Vad fanns det då som var modigare än en man som vågade flyga? Jo, en kvinna som vågade flyga! Det fanns framför allt en modig kvinna som vågade stå ut och följa sin dröm om att bli en känd flygare, Amelia Earhart.

Mytomspunnet öde

Amelia Earhart föddes 1897 i Kansas i USA och var en av de första kvinnliga flygare i världshistorien. Hon deltog i många långflygningar och tävlingar där hon erhöll en rad priser och utmärkelser. Mest känd är hon för att vara den första kvinnan att flyga själv över Atlanten. 1928 deltog hon som första kvinna i en flygning över Atlanten. Fyra år senare, 1932, var det dags för henne att upprepa flygturen över världshavet, denna gång ensam. Hon är även mycket känd för sin död. Under ett försök till att flyga jorden runt försvann den flygmaskin, en Lockheed Electra, som Amelia och hennes navigatör Fred Noonan färdades i. Vraket eller deras kroppar har aldrig återfunnits och det mest troliga är att de har störtat i havet någonstans mellan Nya Guinea och ön Howland i Stilla Havet. Under åren är det många som har fascinerats av Amelias öde och många har även bedrivit privata efterforskningar för att försöka hitta vraket. Det finns dock starka indicier som talar för att kvarlevorna efter Amelia Earhart hittades av amerikanska soldater 1940 på en obebodd ö nära Howland. Den utredning som gjordes då visade att så inte är fallet men en nyare utredning om saken tyder på att det faktiskt var Amelia som lyckats ta sig i land på ön. Tyvärr har kvarlevorna försvunnit och kan inte analyseras med nyare metoder.

Tidigt intresse för flyg

Efter att ha flyttat runt mycket i sin barndom tog Amelia tjänst som sjukvårdare i Toronto. Detta var mitt under första världskriget och Amelia tog hand om sårade soldater från kriget i Europa. Det var här som hennes intresse för flygning väcktes. Genom att lyssna på soldaternas berättelser om flyget så kände hon att detta var någonting hon själv ville uppleva. I början på 1920-talet började hon att ta flyglektioner och köpte snart in sitt första egna flygplan, ett Kinner Airster. Genom åren fördjupades hennes flygintresse och hon spenderade alla sin a pengar och fritid på flyget. Hon deltog i uppvisningar och slog höjdrekord.

Första kvinna att flyga över Atlanten

Mot slutet av 1920-talet hade en förmögen amerikanska, Amy Guest, tänkt sig att bli den första kvinnan att flyga över Atlanten. Hennes familj övertygade henne om att istället hitta en ersättare och den ersättaren blev Amelia. Först var det osäkert om hon skulle kunna klara av flygningen eftersom att hon inte var van vid instrumentflygning. Därför beslöts att hon skulle följa med som passagerare med en erfaren pilot vid spakarna, en man vid namn Wilmer Stultz. Med på planet fanns även en andrepilot/mekaniker vid namn Louis Gordon. När trion landade i Wales efter turen över Atlanten fick Amelia mer uppmärksamhet än piloterna och hon blev genom ett trollslag berömd över hela världen. Efter att ha övat på instrumentflygning i fyra år blev så Amelia Earhart den första kvinna i världen att flyga ensam över Atlanten och det är också så hon är ihågkommen världen över än idag.

Första kvinna att flyga över Atlanten

 

 

Olivia Skriven av: