Allt om Airbus

Airbus eller Airbus Industrie S.A.S som det egentligen heter är ett franskt företag och en av världens största flygplanstillverkare med bas i Toulouse.

Allt om Airbus

Ett europeiskt samarbete tar form

Airbus Industrie startade som en samling av flera flygplanstillverkare, ett konsortium av tre olika europeiska företag. Syftet var att skapa ett europeiskt svar på amerikanske flygplanstillverkare som var helt dominerande under 1960-talet när Airbus Industrie började ta form men blev inte ett bolag formellt förens 1970. 1967 beslutar Frankrike, Västtyskland samt Storbritanniens regeringar om att skapa ett statligt bolag som ska utveckla och tillverka ett europeiskt medeldistansflygplan som ska kunna konkurrera med sina amerikanska motsvarigheter. Resultat ska senare komma att bli planet Airbus A300. A300 blev ett historiskt flygplan då det var världens första tvåmotoriga flygplan och med två mittgångar. Planet i sig kan ta emot 361 passagerare och var världens största passagerarplan. Planet har utvecklats och är fortfarande i drift av flera flygbolag som exempelvis Korean Air samt Iran Air. Jungfrufärden för det nybyggda Airbus A300 blev 1972 men planet kom i kommersiell drift 1974. Till en början så var framgångarna för Airbus Industrie inte så stora som man hade hoppats, men mot slutet av 1970-talet skulle det vända. Man ska snart utveckla nya modeller. 1981 startar man utvecklingen av planet Airbus A320 och innan planet ens var klarbyggt hade man fått in över 400 exemplar och nu började Airbus bli en seriös konkurrent till deras amerikanska motsvarighet. Efter A300 så utvecklas flera modeller ,bl.a. : A310 som är en modifikation av A300 som också har två motorer men tar färre passagerare. A318 lanserades 1998 och har två motorer och kan ta 117 passagerare. A319 lanserades 1993 och kommer med två motorer och kan ta 141 passagerare medans A320 kan ta emot 180 passagerare. Flera modeller har följt och från att ha tillverkat plan som kan generellt ta emot ca 150 passagerare så har dom senaste modellerna blivit tillverkade för att ta emot ca 200 -250 passagerare. A389 som lanserades år 2000 kan dock ta mellan 555-840 passagerare vilket gör det till världens största passagerarplan.Men Airbus tillverkar inte bara civila passagerarplan utan även militära. 1999 bildar Airbus ett dotterbolag, Airbus Military S.A.S. Det nya bolagets roll är att utveckla och ta hand om produktionen av det militära turbotransportplanet Airbus A400M. Planet som är utvecklat av flera NATO-länder. Planet i sig är ett fyrmotorigt transportplan inom det militära och drivs med gasturbiner. Planets uppdrag är signalspaning, ambulansflyg, transport av militärt gods samt lufttankning. Flera NATO-länder använder redan planet men också andra länder.

Ett europeiskt samarbete tar form

Tanken bakom hela Airbus har varit att skapa ett europeiskt plan som ska kunna konkurrera med amerikanske motsvarigheter så som Boeing, Lockheed samt McDonnell Douglas. Deras amerikanska konkurrenter hade i en ganska lång tid haft monopol över flygplanstillverkningen men när Airbus grundades så fick man en seriös konkurrent .Idag säjer Airbus fler flygplan än Boeing men Boeing har fler plan i drift. Många av Boeings plan som är i drift för tillfället är också plan som så småningom kommer att behöva ytas ut och Boeing får se upp för man har en seriös konkurrent från Europa, nämligen Airbus.

 

 

Olivia Skriven av: